Josep María Cadena
El Periódico (09/10/2009)

Els primers astronautes van descobrir que la Terra, vista des de l'Univers, és blau i es meravellaren per això. Però són pintors com Waltraud Maczassek, que exposa les seves últimes obres ?pintura i fotografia? en la sala Àgora 3 de Sitges (passeig de la Ribera/carrer Nou), els que fan que ens sentim integrats en el cosmos quan, juntament amb imatges que profundes essències de Waltraud Maczassek diuen en el paisatge vist en grans formats fotogràfics, ens presenten situacions magmàtiques que podrien procedir de l'observació dels cels i que expressen sentiments humans.

No descobreixo gens quan dic que el paisatge està en nosaltres mateixos quan interpretem el que la naturalesa ens ofereix. I tampoc és una novetat afirmar que en les maneres de sentir de cada persona estan totes les maneres de manifestar-se la vida, sempre que sapiguem interpretar-ho. I això és el que fa aquesta artista, alemanya d'origen i sitgetana de vocació per la seva vinculació familiar amb les comarques del Garraf i del Penedès. La segueixo amb renovat interès des de les seves primeres exposicions i a mesura que avança en elles es pot advertir que també ho fa en l'exigència dels conceptes a través d'una tècnica cada vegada més aviat treballada.

El viatge interior és, en moltes ocasions, més arriscat i gratificant que el de les grans expedicions a la recerca de nous mons. La ment es llança al desconegut i construeix sense límits, a partir d'unes experiències que sempre queden superades en sentit positiu. És el que fa Maczassek no solament per a ella, sinó per compartir-ho.

La galàxia de l'artista
La creadora busca els signes de l'origen en una galàxia ignota i sap trobar-los en el seu interior a través de formulacions que combinen la ciència amb la poesia plàstica. Per aquest motiu sàpiga expressar l'evolució, la transformació i la formació de les estructures mentals, que porten a la formació d'imatges. Primer va néixer la llum i darrere van venir totes les altres coses, les poques que coneixem i les moltes que encara ignorem. El desconeixement és l'impuls que ens porta a voler saber més.

En les seves fotografies hi ha com el camí per un viatge còsmic que ella proposa amb la pintura. No es tracta de dues propostes separades, sinó d'una sola amb tècniques diferents. Tot porta a les essències quan es creu intensament.