Maite Herrero
Arte de Vivir - Reflex de la seva obra en estat pur (2008)

Reflex de la seva obra en estat pur
Maczassek és una artista alemanya establerta a Espanya. En els últims anys ha compaginat la vida urbana amb èpoques de retir al camp, on ha establert un estret vincle amb la natura , que s'ha convertit en el seu millor aliada i font d'inspiració.

Per Maite Herrero Maczassek és una persona molt oberta i tolerant. La generositat és una de les virtuts que es poden endevinar a conèixer-la, ja que l'amor li va fer abandonar , fa 40 anys, Frankfurt, la seva ciutat natal, per venir a Espanya. Si fos un animal, seria segur un felí, que mostra la necessitat de trobar - integrada en una comunitat, però sense renunciar gens ni mica a la seva independència. Es posiciona rotundament davant la falsedat i la violència, i només en aquest moment de la nostra conversa somriure abandona la seva boca. L'art ha format part de la seva vida des d'una edat molt primerenca, "però en aquella època, ser una dona artista tenia grans inconvenients. Per això, em vaig decidir per ser professora d'art". Finalment, va haver d'apartar la seva vocació per dedicar-se a la seva família durant uns anys. Per aquest motiu, quan ha tornat a trobar-se amb la pintura, ho ha fet amb totes les ganes acumulades. Avui, l'art conforma la seva vida: "el primer que observo en entrar en algun lloc és què pintures hi ha a les parets. M'atrau irremeiablement. L'ambient que crea la pintura em fa sentir bé en un lloc o rebutjar-lo. A més, aporta molta informació sobre el propietari del lloc i la seva forma de ser", assegura Maczassek.

"Quan vaig arribar a Espanya, em vaig trobar un país molt diferent al meu. D'una banda, hi havia poca llibertat en tot, perquè encara no havia arribat la democràcia, però, d'altra banda, m'agradava molt la manera de ser de la seva gent". Aquest país li va donar la possibilitat de desenvolupar-se com a persona, mare i artista. "Vaig tenir l'ocasió de fer la carrera de Belles Arts, que per a mi va ser una experiència molt enriquidora i em va permetre estar amb joves artistes plens d'il·lusió i esperança en el futur. A més, l'entorn creatiu és de per si tolerant i és meravellós trobar-se envoltada de gent que comparteix els mateixos interessos i l'estar immersa en un món que gira al voltant de l'Art".

Passejant entre la seva variada producció artística, es comprova un amor per la pintura, que desperta la necessitat de conèixer-la.

Maczassek és amant també de l'escultura - "són moltes les sensacions que m'omplen en donar forma amb les mans un objecte nou" -. Però el que abunda en cada racó del seu espai de treball són quadres i pintures, que entren pels ulls, però "també el tacte t'uneix a l'obra". Així, aconsegueix relleus treballant amb pintura, sorra o altres materials .

Passejant entre els seus estris, els cavallets, les pintures, els pinzells, els treballs a mitges es descobreix un món d'imaginació." Quan creguis, et dones a l'obra, pintes i crees el teu propi espai, et aïlles i et trobes a tu mateix a través de la pintura , descobreixes trets del teu caràcter que desconeixies . Mentre al vida real actuem per convencions , en l'art, si ets autèntic, ets tu mateix en estat pur, i part del teu passat, perquè aquest també ha format la teva personalitat". La seva relació amb la naturalesa és molt íntima. "La naturalesa és el principi, tot procedeix d'ella. És insuperable en la seva complexitat. És una inspiració formidable. El que més m'atrau són paratges solitaris en els quals només hi ha naturalesa en estat pur , espais oberts i silenci. Estem tan inundats de soroll, que el silenci és molt important per tornar a trobar-se un mateix".

Una altra de les seves grans padiones és la fotografia, que també troba en la naturalesa la seva inspiració, i si hi ha alguna cosa que atregui especialment la seva atenció són les estructures de la vegetació. "M'agrada captar la textura de les escorces d'arbres , les estructures que deixa el vent i la pluja... Quan mirem pel microscopi, la natura ens mostra formes completament abstractes. I al final, la nostra imaginació és el resultat de l'assimilació i interpretació del que vam gravar en la nostra memòria, d'alguna cosa que hem vist, encara que sigui inconscientment".

En la seva trajectòria professional podem discernir dues èpoques diferenciades: una primera més realista, i una altra, més recent , abstracta. "Quan vivia a Alemanya, m'agradava la pintura abstracta, però quan vaig arribar a Espanya em vaig trobar una societat molt conservadora, i em dedicava a pintar més figuratiu, perquè, encara que no vulguis, el que t'envolta, t'influeix. No et pots sostreure d'això, ia més sempre es busquen noves formes d'expressió. Anys després, vaig començar a descompondre la realitat, per anar-me alliberant cada vegada més, per sortir-me del que s'ha après. Però també en el realisme es manifesta el caràcter a través del traç i del color, i encara que pintés realista era la meva visió particular, perquè tot el que captem per la nostra visió passa pel nostre cervell, i d'alguna manera sempre és una abstracció o interpretació molt personal".

"L'art ha estat per a mi un refugi; tenia la necessitat d'aïllar i crear el meu propi món"