La Lírica conceptual de Waltraud Maczassek. Un exercici crític

Per crear les meves obres m'inspiro sovint en el món orgànic, en la naturalesa que m'ha envoltat directament durant molts anys i que em fa recordar sensacions viscudes i sentides. Sempre m'ha cridat l'atenció la multiplicitat de les formes naturals, els seus ritmes, les seves estructures i sobretot la seva regularitat, on tot té raó de ser i res és gratuït. La naturalesa va íntimament lligada a nosaltres, està en el nostre interior i ens envolta. Depenem d'ella, encara que de vegades ho oblidem. Tots els pobles i cultures, encara que distants entre si en lloc i temps, sempre l'han considerat com a essència del misteri de la vida. No intento copiar les formes naturals, sinó les utilitzo com a punt de partida. Són formes que reneixen en la meva memòria que han passat pels filtres de la meva visió, de la meva energia i de la meva sensibilitat.

Quan intentem comunicar-nos mitjançant paraules passa una cosa semblant, tot adopta el caire de la nostra particular percepció del món. Expressar mitjançant formes, traços i colors resulta molt més lliure i molt més individual que
expressar-me mitjançant paraules. Però al mateix temps resulta més enigmàtic, perquè les formes que sorgeixen de la nostra ment no han de ser convencions.

Sovint em pregunto quina estranya força ens empeny a crear, sigui música, poemes o organitzar formes i colors, i intueixo que crear és aprendre, és observar, és reflexionar i expressar mitjançant els sentits i l'intel·lecte el que ens envolta i ens commou.

 

Vinyet Planella
Escriptora . Terramar ( Sitges - 2000 )

L'artista es planteja l'art i la creativitat com una forma d'expressió inseparable de la trajectòria vital i intel·lectual, amb diàleg amb la natura i l'entorn, però també amb diàleg amb els seus propis interrogants. Ha optat per construir una obra que es caracteritza per la presència de la dualitat: naixement/mort, raó/impuls, ciència/intuïció, recerca terrenal/reflexió sobre l'univers, evolució de la naturalesa/pas del temps, coneixement de l'exterior/introspecció l'artista. Totes les presències són pura tensió equilibrada, l'esforç de la intel·ligència al servei de la més estricta contenció formal.